Salam readers. Seperti biasa, hari ni Areda nak update pasal kuih raya!! Hari ni aku sempat menyiapkan 3 jenis makanan. Pertama , kuih tat nenas, kedua puding caramel dan kek buah. Tapi ditekankan disini hanya 2 jenis pertama aje akan dipublish picturenya kerana yang ketiga tak sempat snap picture (padahal kek tak jadi, kek aku tenggelam!!ptot tukar nama kek buah-buahan karam). Baiklah, dipersembahkan kuih raya untuk hari ini,
TAT NENAS!!
Step pertama
Mama aku cakap tepung gandum yang kita guna tu haruslah di gorengkan dulu. Supaya kuih kita sedap n kalo kita angkat masa kuih tu tak berapa masak pon, kita punya tepung dah masak. Lagi satu tepung tu akan jadi lagi ringan dan senang untuk diadun.
Sambil mama menguli tepung, adik aku telah membulat-bulatkan jem nenas seperti ini. Nanti senang juz masukkan terus ke dalam tepung dan bentukkan aje.
Adunan pada peringkat awal.
Untuk menguningkan tepung anda..hehe...baru la nama tat nenas kan..kuning2 gitu...
Kuning telur digunakan untuk sapuan atas kuih. Selepas kacau2 kuning telur tu, korang boleh la letakkan pewarna apa2 yang korang berkenan untuk sapu di atas tat nenas. Kami guna pewarna merah (actly, guna rose sirap..alaaa yang kita guna untuk buat air sirap tu..paham?)
Haa...ini adalah adunan yang telah dimasukkan jem nenas di dalam nya. Eh...bukan lah ktorang nak bakar macam ini aje. Adunan sebiji2 tuh jangan buat besar2 sangat tau. Nanti akan banyak tepung dan jem tak terasa pulak bila tetamu korang makan.Selepas itu...
Tadaaa!!!! bentukkan sedikit panjang dan buat la duri2 tuh...Korang mesti tak pernah tengok tat nenas macam ni kan? tak pernah kan?kan?kan?...Aku tau, korang mesti nak tau macam mana nak buat duri2 landak tu kan??kan?kan??
Okey..macam ni...
Dengan menggunakan kuasa bulan.....ehh takk2....dengan menggunakan gunting kecik yang muncungnya tajam yer...korang gunting la macam gambar di atas. Dinasihatkan, orang yang penuh kesenian saje buat part ni yer...aku kurang berseni. Ni mama aku yang buatkan,..aku tolong bakar jer...ehhehe
Haa...ni tat nenas yang telah di sapu kuning telur (berwarna merah) di atasnya dan yang telah pon dibakar. Satu lagi nasihat, kalau nak sapu kuning telur tu, guna jer berus water colour yang korang guna masa pelajaran seni dulu.ehhee...(aku beli berus baru okey..hehe). Sapu dengan penuh keseniang jugak yer, sebab nanti patah pulak duri2 cinta tuh...hehe....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PUDING CARAMEL
Untuk resepi ini saya masih tidak expert..sebab ni adalah percubaan pertama kali...next trial boleh improve lagi.
Berikut merupakan campuran 7 biji telur + satu tin susu cair + 2 titik essen vanilla. Semua bahan ni di blend sekali. Blend sampai ade buih2 atas campuran tu.
Kemudian, amik belanga dan masukkan 1 cawan gula. Goreng sehingga gula mula mencair, kemudian masukkan secawan air.Masak sehingga kekuning-kuningan.
Kemudian, masukkan air gula yang dimasak dalam belanga tadi ke dalam loyang. Then, baru masukkan bahan2 yang telah anda blender tadi. Tak perlu kacau. Tapi, kalau kita biarkan adunan dalam blender lama2, mendakan akan terbentuk (macam kimia la plak). So before korang nak masukkan dalam loyang tu kacau siap2 dalam blender ataupon blend je skali lagi sekejap.
Ini adalah puding yang telah siap di kukus. Kukus selama 15 minit pada api sederhana. Kemudian, 15 minit lagi, pada api perlahan. Pastu amik pisau cucuk pada puding, kalau tak melekat pada pisau tuh, maka sudah masak la puding anda.
Ohh...aku rasa ni kurang menjadi sikit la, sebab kurang air gulanya dan kurang perang warna air gula tersebut.
Maybe air kurang dan gula tidak betol2 hangus masa aku masukkan air.
Ops,...credit to Ummi kerana telah menulis resepi tersebut dalam buku saya catatan assignment saya. Selepas ni aku tukar buku tersebut jadi buku resepi.hehehe....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KEK BUAH
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
TEETttttttttttttttttttttttttttttt.....sorry, kek yang kurang menyerlah ini tak sempat nak snap picture and malas nak snap pic sebab rupanya sungguh tidak memberangsangkan....
(p/s:: nak rasa?? silalah datang beraya rumah saya yer...ehhe)
8 comments:
terbalikkan aje kek tu, kasi bontot ke atas. sure nampak kembang nyer kek tu... sapu krim ilang le itam bontot tu..taadaaa... siap
malas nak wat krimmm daaa
perkataan arini nie
KEMAHUAN!
p/s: ko paham kan? :PP
kuih tat ko ak bg nme tat bunga kantan..ha3
besa ak wat puding tu gne
>>8 or 9 bji telur,,1 tin kecik susu pekat tau,,1 sudu kecik tepung kastard bancuh lam tin susu tdi(sukatan die) ngan air msk,,xgne pn esen2 ni mak i pening..
>>make sure kne btl2 kembang adunan ko bru gebu n nek cantik
haa ni resipi trn temurun family ak..mmg menjdi
ihklas chep oda
tyrox::aku mmg ada kemahuan, saje malas nk bongkak ngn ko...haha
chep oda::haaa...time kasih atas resepi tersebut..len kali kalo saya buat, sy try resepi chep yer...
sedap ja tat nenas ko tu areda.. nk gak.... hihihihihi
-den
haha..kalo stok ada lagi nnt..aku bawak balik um yer denn...ehhehe
utk kek buah tu sng jer,nk buat buah2an ko timbul ko gaul dlu ngan tepung, pastu bru msuk kn balik kaup dlm adunan..xder ler buah2an tu tenggelam..kire tepung mcm pelampung laa..hehehe
Post a Comment